Dwa nowe badania ujawniają w sposób jednoznaczny, w jaki sposób dieta może mieć negatywny i długotrwały wpływ na Twoje zdrowie.

Jedno z badań, opublikowane w “Annals of Internal Medicine”, wykazało, że bardzo złe nawyki żywieniowe nastolatka spowodowały, że skutecznie oślepł.

Inne badania, opublikowane we wtorek w Journal of the American Medical Association, wykazały, że ludzie, którzy pili co najmniej dwa słodzone cukrem napoje bezalkoholowe dziennie mieli większe ryzyko zgonu z powodu chorób układu trawiennego. Znalazła również tych, którzy pili sztucznie słodzone napoje miały zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób, które wpływają na układ krążenia. Obie grupy miały zwiększone ryzyko zgonu z powodu choroby Parkinsona.

Zarejestrowany dietetyk Samantha Heller dołączył do “CBS This Morning” w środę, aby omówić te ustalenia i jak przełamać złe nawyki żywieniowe.

Heller powiedział, że słyszała anegdotycznie od pacjentów o byciu “uzależnionym” od sztucznie słodzonych napojów lub napojów gazowanych. “Nie wiem, czy to technicznie uzależnienie, ale jak to powstrzymać? Myślę, że przez powolne ograniczanie”, powiedziała. “Jeśli pijesz pięć napojów gazowanych dziennie, może masz trzy”. Zaproponowała zastąpienie napojów gazowanych zdrowszymi napojami, takimi jak 100% sok owocowy z odrobiną seltzera, napary ziołowe, herbata rumiankowa, herbata zielona lub herbata jagodowa, być może mrożona.

Na pytanie, dlaczego słodkie napoje gazowane są szkodliwe dla zdrowia, Heller powiedział: “Myślę, że patrzymy na związek, a nie przyczynę i skutek. Co widzieliśmy przez wiele badań jest to, że cukier słodzone napoje, takie jak napoje gazowane, zwiększają ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, niektóre z tych innych chorób. Do niektórych chorób przyczyniają się również napoje sztucznie słodzone lub nie zawierające składników odżywczych. Nie jesteśmy pewni dlaczego. Oba mają kwas cytrynowy i fosforowy. Mogą one wpływać na zdrowie zębów, niszczyć szkliwo zębów. Mogą one zastępować zdrowsze produkty spożywcze w diecie. A jeśli spojrzysz na ludzi, którzy je spożywają, to może mają oni mniej zdrowy styl życia. Jest wiele parametrów, którym musimy się przyjrzeć”.

Jeśli chodzi o raport medyczny na temat nastoletniego “wybrednego jedzącego”, którego bardzo ograniczona dieta z frytek, chipsów ziemniaczanych i białego chleba doprowadziła do ślepoty, Heller powiedział: “To bardzo rzadki scenariusz. Myślę, że są tu dwie naprawdę ważne wiadomości na wynos: Jednym z nich jest to, że bardzo słaba dieta, która jest wysoka w przetworzonej żywności, fast food, fast food, może zwiększyć ryzyko niedoborów składników odżywczych lub niedoborów, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, potencjalnie niszczycielskich. Oślepnięcie jest bardzo rzadkie.